A na katar - cząber!
   02/01/2019 13:00:37     Porady    0 Komentarze
A na katar - cząber!
Cząber to przyprawa znana już w starożytnym Rzymie. Był substytutem pieprzu i do tej pory idealnie spełnia swoją rolę w kuchni, gdyż posiada jego smak i silnie korzenny zapach. W kuchni zadomowi się w każdym miejscu, gdyż jest to roślina odporna na temperatury i susze, także nie trzeba jej podlewać co dwa dni :) Idealnie pasuję do fasoli, soczewicy jak i wszelkich sałatek. Rewelacyjny jest z grzybami jak i serami. 
Cząber jest znany także w medycynie, gdzie pomaga w przypadku biegunek, niestrawności i zapalenia przewodu pokarmowego. Hamuje rozwój paciorkowców czy gronkowców i najważniejsze: likwiduje katar! 



Dla panów: Nalewka cząbrowo-miodowa, czyli "cząbrówka". Wystarczy nam 10g świeżego cząbru. Na dno słoja układamy świeże, umyte gałązki cząbru. Zalewamy je jednym litrem płynnej substancji i rozpuszczamy w niej łyżkę (płynnego) miodu. Gryczany miód tutaj sprawdzi się doskonale. Specyfik odstawiamy w ciepłe i nasłonecznione miejsce na co najmniej miesiąc. Po upływie tego jakże długiego czasu musimy naszą nalewkę przelać przez gęste sito, z kilkukrotnie złożoną gazą. Przelewamy do butelek i odstawiamy na... co najmniej pół roku w ciemne i chłodne pomieszczenie.

Komentarze

Zaloguj się by komentować

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć