Zioła w kuchni - pora na lawendę!
   20/12/2018 13:01:20    0 Komentarze

Do końca grudnia możecie w promocyjnych cenach kupić nowe doniczki Herbal Square WOOD, które idealnie nadają się do trzymania w nich ziół. Jakich? Co 2 dni będziemy przedstawiać Wam co najmniej jeden okaz, który przyda się nie tylko w celach smakowych :)


Na tablice wskakuje dzisiaj lawenda.
Piękny wygląd ale i wspaniałe zastosowania. Możemy użyć jej do zrobienia domowej wersji "ziół prowansalskich", albo dodać kilka pędów do barana, mięsa duszonego, zupy rybnej czy galarety z ryb (święta!)
Z nietypowych zastosowań są dwa ciekawe. Możemy z niej zrobić olejek lawendowy, wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrzymamy świetny proszek do dywanów, który utrzyma nam cudowny zapach na całe święta :) 
Drugie? Stara, sprawdzona metoda na mole - umieszczamy suche gałązki lawendy w jedwabnych woreczkach w szafie i pozbywamy się tych latających pożeraczy naszych ubrań.




Dla panów: Lawendówka. Czuć apteką na kilometr. Do słoja wrzucamy 3 cytryny, pomarańczę i 7 łyżek suszonej lawendy (suszymy ją uprzednio ok. 10 dni w przewiewnym pomieszczeniu). Dodajemy 3 szczypty imbru, 4 goździki i zalewamy odpowiednią substancją

Komentarze

Zaloguj się by komentować

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć