Boczniaki, czyli własne grzyby na święta.
   11/12/2018 05:59:16     Porady    0 Komentarze
Boczniaki, czyli własne grzyby na święta.

Czy wyobrażacie sobie wigilię bez kapusty z grzybami⁉️
Wiecie, że w warunkach domowych, można bez problemu w ciągu 2 tygodni wyhodować... grzyby? Uwaga - to nic trudnego!
Żeby na święta gościom zaserwować kapustę z naszymi grzybami potrzebujemy zacząć od podłoża pod te grzyby :)
Podłoże to nic innego jak wysterylizowana, zagrzybiona mieszanka trocin i słomy itd... ale przygotowanie jej jest bardzo czasochłonne i może nam po prostu się nie udać. Łatwiejszym i zarazem rewelacyjnym pomysłem jest skorzystanie z Balotu :)
Balot to gotowa mieszanka z grzybiną, której nawet nie musimy umieszczać w doniczce (są sprzedawane w specjalnych foliach), ale żeby cieszyła oko polecamy przenieść ją do jednej z naszych większych donic - Sphere Wood 390 (na zdjęciu u góry) :) Kosztuje ok 30 zł za 15kg, a zbiory grzybów trwają przez 7-8 tygodni i możemy uzbierać nawet 10kg boczniaków 



Dlaczego boczniaki? Bo przedłużają życie 
Boczniak to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych, czyli jest po prostu bardzo dobry. I może szybko wyrosnąć na owej grzybinie (podobnie jak pieczarka).
Nasze grzyby nie potrzebują dużo światła na początku (przez jakieś 10 dni). Musimy jednak utrzymywać wysoką wilgotność (przysłowie "rośnie jak grzyby po deszczu" nie bierze się z przypadku) oraz temperaturę ok 14-18 stopni Celsjusza.
Gdy pojawią się pierwsze perforacje zawiązków grzybów musimy znaleźć więcej światła dla naszej świątecznej niespodzianki. Najprościej będzie, gdy zapewnimy jej 7-8 godzin dziennie pod białym, sztucznym światłem
Gdy zaczniemy przygotowywać boczniaki w tym tygodniu - zaraz przed wigilią zbierzemy pierwsze 1/2 kg grzybów  :) Kolejne rzuty tych smacznych grzybów będą występować co 14-20 dni. 
Grzybki zbieramy, gdy większa część owocników w kępie jest prosta (ma wyprostowane brzegi kapelusza). Pamiętajmy o tym, by wykręcać całe kępy tak, aby na balocie nie zostały resztki trzonów:) No i nie wyrywajmy kęp razem z podłożem! 

Bon Appetit!

Komentarze

Zaloguj się by komentować

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć